concluzii după primele zile

12 Responses

 1. Tot-o-Mara spune:

  Dar de ce ati schimbat gradinita Verei?

  • mara spune:

   Pentru că vreau s-o dau la școala lui Max, germană, de stat. Și știam că trebuie să dea un test de limbă în fața unei comisii și că fiecare copil intră cu educatoarea lui. Cum ea mergea la o grădiniță română, ar fi intrat probabil cu o educatoare de la o grădi germană la întâmplare, și mă gândeam să nu se simtă prea stingheră printre străini, să se blocheze. Așa că am mutat-o o grădi germană. Dar se pare că de-acum copiii intră oricum singuri. Deci am mutat-o degeaba. 🙂

 2. Iulia spune:

  Si la noi e la fel la grupa mare, mai putina joaca mai multa seriozitate. Ca au programa incarcata si ca-i asteapta scoala. Copilul a mers cu drag pana acum, voi vedea daca se schimba ceva.

  • mara spune:

   Ei, eu o trimit numai cand vrea. Cand nu, sta acasa. Deocamdata ii place, ca ei ii place sa „faca lectii”, sa invete, e genul mai studios decat era baiatul. Dar n-o fortez.

 3. Stefi spune:

  Ce profa are baiatul la lb Romana? Si eu am doi copii in cl. a 5-a la Goethe si fetita de 5 ani la gradinita germana, dar nu cred ca ne inscriem in martie la examen…. mi se pare prea mica

 4. Roxana Mandalac spune:

  Eu sunt o „veterana” a scolii germane, fiica mea este in clasa a Xa speciala mate-info. Profesori germani la ore. Totul se presupune a se derula in conditii exceptionale – cel putin copiilor li se cere sa se comporte si sa invete exceptional. Clasele 5-8 au fost un cosmar , o cursa a notelor mari justificata intotdeauna in fata copilului, astfel ” niu avem ce face, asa este sistemul la noi, media claselor 5-8 (peste 9.20- 9.50) reprezinta o sansa la evaluare, daca vrei sa intri la clasa speciala si sa sustii BAC-ul german in cls a 12a. O sutime face diferenta la media generala a examenului. Si chiar asa a si fost. Anul trecut a fost o singura clasa speciala infiintata in Goethe, profil mate info. 29 copii , cei mai buni din scoala au fost fericiti ca au intrunit condtiile sa invete intr-o astfel de clasa.
  Acum: in toata scoala circula un virus agresiv, din clasa noastra doar 11 copii din 29 sunt la ore, din clasa de mate-info (obisnuita) sunt doar 5 copii la scoala si am auzit ca sunt cazuri cam prin toate clasele. Scoala nu este inchisa si dezinfectata inca. A fost inchisa pt furtuna in schimb!
  Toaletele sunt necuratate, de multe ori lipseste sapunul. Directoarea sustine ca vina este a copiilor, ei fac mizerie (nu conteaza cat de multi sunt si ca invata si dimineata si dupa-amiaza , cum nu ar trebui sa se intample intr-o scoala) , ea nu este administrator, nu se poate ocupa de toate !!!!!!
  Regulamentul la clasa profesorilor germani este sever, nu se compara cu regulamentul obisnuit in scolile romanesti ; pretentiile ridicate, efortul elevilor este mai mare; dar toate se lovesc de sistemul romanesc , incapabil sa se dezvolte – totul ar trebui sa se desfasoare in conditii de igiena corespunzatoare unei societati civilizate sau cu pretentii de civilizatie. Nu credeam sa ajung sa vad ca se face economie la sapun, la femei de servici , la cosuri de gunoi si ca sunt facuti raspunzatori, copiii.
  Sper din tot sufletul ca pina copiii dumneavoastra vor ajunge la gimnaziu sau liceu , lucrurile sa se fi rezolvat si sistemul de invatamant romanesc sa se ridice la un nivel de civilizatie europeana. iar igiena in scoala sa redevina un subiect de mare importanta.
  Va doresc numai bine si mult succes !

  • mara spune:

   Da, asa am auzit si eu, au picat copii foarte buni din cauza a doua sutimi, pentru ca n-au facut religie. 🙂 Treaba e ca parerea mea despre scoala e asa cum e, despre scoala noastra germana e si mai si, n-am de gand sa-mi chinui copilul patru ani de gimnaziu pentru un liceu bun sau o clasa speciala de germana. Daca intra, bine, daca nu, nu.
   Totusi, la ce foloseste BAC-ul german intr-a 12-a? Ca daca vrei sa pleci undeva sa studiezi in Germania la facultate, e recunoscut si BAC-ul romanesc. Important e sa stii germana, ca sa poti studia, nu ce fel de BAC e inscris pe diploma. Sau gresesc?
   Cat despre igiena, no comment. Sunt foarte multi copii, nu toti respecta normele de igiena, dar sapun si hartie nu cred ca a vazut scoala de mult. De fapt, e firesc, ca noi cumparam si creta, si burete, si galeata, de ce n-ar trebui sa venim si cu sulul de hartie in ghiozdan? Oare acum au pus colace la buda la baieti? Am uitat sa-l intreb. 🙂

   • Roxana spune:

    Buna seara Mara,

    Legenda spune 🙂 ca elevii claselor speciale (care dau BAC-ul german) nu mai echivaleaza BAC-ul daca merg la o facultate din Germania si au exact aceleasi drepturi cu elevii germani la alegerea unei universitati (dar conteaza si nota, in continuare). Daca aleg sa studieze in alta tara din Europa, nu conteaza acest BAC german.
    Materiile BAC-ului german contin obligatoriu istoria si examenul se da din materia claselor 11 si 12 (primii doi ani de liceu fiind considerati de adaptare / acomodare la sistemul de predare german).
    Modul de predare este insa cel care merita cunoscut, elevii sunt invitati sa participe la discutii de la egal la egal cu profesorul, li se cere parerea , participa la discutii deschise in timpul orelor, li se solicita sa isi foloseasca logica foarte mult si nu se incurajeaza in nici un fel invatatul „pe din afara, din carte” asa cum cer profesorii romani (am avut la clasa profesori care predau la ora citind lectia din carte si cereau elevului sa invete si sa raspunda cuvant cu cavant din carte).
    Invata sa gandeasca si au libertatea sa gandeasca, pentru mine acesta este cel mai mare castig al clasei speciale.

    • mara spune:

     Ahaaa, acum am priceput si eu, mersi de info, deci metoda e miza, nu neaparat diploma. 🙂 In cazul asta ar trebui sa se straduiasca un pic.

     Ce bine ar fi daca ar informa cineva si parintii despre chestiile astea, eu pana in clasa a cincea habar n-am avut de existenta acestei clase speciale, ca nu ne-a zis nimeni nimic la sedinte, pe site batea vantul, afise pe la scoala ioc, susotelile cu mamici pe la colturi nu-s genul meu si nici talente de clarvazator n-am.

     • Roxana spune:

      Buna dimineata Mara,
      Din pacate scoala este condusa extrem de prost 🙁 (este parerea mea, acum dupa atatia ani de scoala germana) nu exista nici un interes pentru comunicare si transparenta in acest moment intre conducerea scolii si parinti. Profesorii germani incearca sa isi mentina ritmul si regulile lor si au cat de cat ceva mai multa libertate in decizii.
      Va pot raspunde si la alte intrebari, daca stiu :).
      Un week end minunat !

Lasă un răspuns