help! din nou.

40 Responses

  1. Antoaneta spune:

    Same here!
    Eu pregatesc in general cate doua feluri din fiecare daca am timp
    Anul acesta nu o sa mai am prea mult timp la dispozitie asa ca le-am pus in vedere ca, incepand cu 10 septembrie, vor manca ce le voi pune pe masa. Daca nu le convine, sa vedem ce fac.
    La supa nu sunt probleme la noi pentru ca amandoi mananca. Problema e la …restul
    Deci…am mereu in frigider friptura (pui, porc) – fiul meu. Am mereu legume proaspete (daca vorbim de salata atunci e deja tocata si preparata in castron, nu trebuie decat sa isi ia cat vrea – fiica mea)
    Fructe- fiica mea mananca orice, mereu, in cantitati industriale asa ca e musai sa existe
    In functie de timp/dispozitie etc la noi sunt 2 variante: 1) le pun pe masa mare din bucatarie toate felurile 2 de mancare existente in frigider si ii las sa aleaga (conditia e sa aleaga minim 100 gr sa zicem din ceva); 2) ii poftesc frumusel sa isi ia din frigider ce vor si sa isi puna singuri pe masa
    Zilele acestea discutam cu ei despre eliminarea painii albe din alimentatia noastra si mi-a venit ideea sa le explic ce inseamna low carb… una peste alta am ajuns la cumparaturi cu ei si am luat diverse…. acasa am pregatit rulouri de sunca de Praga cu cascaval (am cerut sa ni le felieze ca sa elimin alt stres)… cel mai frumos moment a fost cand fiica mea care nu suporta cascavalul a declarat ca doar asa ceva ar manca, iar fiul meu care nu e fan smantana a mancat rulourile acestea unse cu Almette de casa (smantana cu marar – uitasem sa iau branza )
    Cu multaaaa rabdare se poate
    Legat de gatit mai multe feluri de mancare, apeleaza cu incredere la gatitul in paralel – aragaz/slow cooker, eventual masina de paine (face si prajituri, dulceata – vine cu instructiuni si retete)
    Eu nu am rabdare sa prepar farfurii artistice cum pozeaza unele mame, nici talent, dar incerc sa ma descurc cu ceea ce pot

    • Antoaneta spune:

      A, am uitat—- la felul 2 mai e o conditie: sa aleaga si o leguma macar (fiul meu) sau ceva proteine (fiica mea)

      • mara spune:

        Ok, m-am dus la Mega si am umplut congelatorul de portii de friptura pentru gratar (pui si porc) pentru fiu, in pungute mici. 🙂 Conditia cu 100 de grame e o idee buna.

        • Antoaneta spune:

          Sper sa functioneze si la tine cum vad ca e la noi
          Momentan m-am aprovizionat cu arahide in coaja si fructe uscate pentru gustari cand nu vor fructe

  2. Gabi spune:

    Salut, poti sa te inspiri de aici: https://www.flaveur.ro/
    Pana acum am facut o budinca dulce cu cuscus pentru noi adultii, dar a avut succes (in conditiile in care sotul din dotare e traditionalist in materie de mancare, cus cus nu a mancat pana acum si daca mentionez ceva de el stramba din nas)
    Poate ii ademenesti cu budinci, sufleuri, briose dulci sau sarate, checuri sarate in care sa nu se vada legumele 🙂
    Spor

  3. Voi astepta cu acelasi interes ca si tine raspunsurile la acest articol 😉

  4. angelaadriana spune:

    Hei, hei. Nici eu nu eram experta in bucatarie pana sa am barbat in casa. Si, vrand-nevrand a trebuit sa invat. Asa ca am luat la puricat intenetul si am facut retete de pe mai multe siteuri care nu pre eiseau. Pana cand, intr-o zi am descoperit siteul lalena.ro. Ei, si acum fac de acolo mancare pentru toti rapida si buna. Sunt pentru toate gusturile si le poti si combina. Bafta!

  5. Codruta spune:

    Eu am tot timpul o ciorba/supa. Preferată e supa de linte. La felul 2 nu-mi lipsesc fripturile. O mamaligura ma scoate oricand din impas (alaturi de peste, ficatei, brânză si smântână). Paste/pizza cu aluat facut la masina de pâine. Salata de morcov + telina + mar fără nimic altceva e devorată; piureul de cartofi de asemenea. Cand imi pierd energia, comand la oala cu bunatati .

  6. Ceska777 spune:

    Aaaaaa, un singur copil in dotare dar suntem doi la masa. Eu ador pestele Sub orice forma El a acceptat in timp doar la conserva in sos de rosii. Din ciorba nu suporta morcov fiert, mazare, fasole verde, varza, rosii. Salata din morcov crud cu iaurt si usturoi, marar linge blidu. Nu suporta cartof piure eu il ador asa ca fac doar Salz sau Bratkartoffeln. Orez nu vrea deloc eu il ador incl ghiveci cu vinete , dovlecel, rosii si arde. Nu mananca salata romaneasca rosii ceapa castravete dar accepta restul incl salata de varza chinezeasca . Carne oricand, sarmale si ardei umpluti doar umplutura. De cand traiesc in Germania avem doar in Sg dem de mancare ori Supa ori felul doi, mai mereu o salata. Aseara a mancat doar cotletul de porc si salata de morcov. Ghiveciul a fost pt mine. Am si azi. Nu mananca ficatei deloc, nici mamaliga. Paste carbonara sau Bolognese.

    • mara spune:

      Vreau să învăț să fac sarmale, n-am făcut niciodată și îmi plac de mor. Și mi-am propus să mai învăț să pun castrave’i murați. 🙂

      • Carla spune:

        Mara draga, dar de ce pui tu problema ca trebuie „sa inveti”? Nu e nevoie sa inveti nimic. Ai oricand la indemana o reteta, o amica, o carte, un internet etc. Eu, daca-mi spun ca TREBUIE sa gatesc… nu o fac. Daca privesc altfel, gen „ia mai sa-ncerc sa vad, mie cum imi iese?”, parca nu mai e asa corvoada. Tu mai ai si copiii pe care-i poti angrena intr-un joc „de-a sarmalele, de-a tocanita, etc”. Poa’ sa iasa un ditamai quality time-ul :-). Sa ajute fiecare cu ce poate. sa-si gateasca unul altuia; sa gaseasca si sa gateasca impreuna un fel de mancare pe care sa-l manance apoi impreuna. sa gateasca ceva (simplut) pt tine in timp ce tu te porti ca „patroana” dand indicatii cu un pahar de roze la-ndemana… Da, stiu, mi-a luat-o imaginatia razna. Cred ca-mi doream eu asta cand eram mica si-acu iese la iveala :)) In fine, conditia principala: nu-i mai spune ca trebuie SA INVETI. Nu inveti nimic. Rezolvi un puzzle. Iei ingrediente, le „modelezi” dupa nevoie si-apoi le asamblez in anumiti pasi. Invatatul vine de la sine, daca iese ceva ce merita „asamblat” in mai multe exemplare.

        PS. imi amintesc si-acum prima portie de „ochiuri” pe care mi-am gatit-o la 9 ani. Am pus ghilimele pt ca am gresit tigaia si le-am facut in… grill. Iti imaginezi cum m-am chinuit sa scot albusurile alea din santurile grill-luli. Si era unul de-ala de fonta, cu santuri adanci si-nguste. Pacat ca nu erau telefoane cu camera pe vremea aia :-))

        • Antoaneta spune:

          Mara, sincer am inceput sa fac sarmale (singura) abia acum 5 ani
          Si ma enerveaza la maxim foile de varza asa ca le fac mai repede cu foi de vita de vie (a invatat si fiica mea sa le faca asa ca am scapat si de asta )
          Din fericire mananca amandoi sarmale in foi de vita, in timp ce, la sarmale in foi de varza (sau ardeiul umplut), prefera continutul

  7. Ceska777 spune:

    Daca accepta acelasi fel de paste fata isi rade branza peste, lui ii incalzesti la microwelle un sos de rosii/Bolognese pe care l-ai facut in mai multe portii refrigerabile anterior. Faci la fel gulas si pui in portii la congelat baiatul cu puree fata peste paste/mamaliga. Asa esti pregatita de compromis pt amandoi fierbi doar pastele si incalzesti gulas, Bolognese, fata pune branza peste. Sau branza pe mamaliga. Daca baiatului ii plac chiftele/patties pt Hamburgeri faci multe portii si congelezi.

  8. Mihaela spune:

    Si fetele mele sunt complementare (ca sa nu zic contradictorii) la gusturi :). Eu am mers pe varianta: gatit o supa/ciorba de 2 ori/saptamana. Supele crema se fac super-usor din ce legume ai la indemana. Ca si fel 2 prefer variantele one-pot. Aici intra paste cu diverse sosuri (mai degraba tocanite de legume), mancaruri in terina (de ex. pulpe de pui cu cartofi+morcovi+ardei+rosii) sau variantele gratar de piept de pui + salata, ficat de pui + piure/carofi copti. De multe ori m-am inspirat din blog-urile lui Adi Hadean (www.adihadean.ro) pe vremea cand scria el retetele si puteau fi facute si de muritorii de rand sau Marius Marchis (simplutz.wordpress.com) care propune variante rapide si „simplutze” de retete (mai orientate pe legume/ vegetariene dar nu numai). Spor 🙂

  9. deea spune:

    Pe mine, mai ales in perioadele in care sunt ocupata, m-a ajutat gatitul de portii mai marisoare si congelarea in portii mici, cat se mananca odata. Ciorbele si mancarurile cu sos se congeleaza bine, avantajul e ca gatesti mai mult o data la 2 sapt, nu tot a doua zi. Mancarea preferata a lui fiu-meu, in copilarie, era un soi de ghiveci de legume cu carne, cel mai bun e cu vita, dar e OK si cu porc: cubulete de carne rumenite un pic intr-o cratita mare, dupa care pui ceapa tocata, ardei, morcovi si telina cubulete, eventual rosii si ciuperci, daca va plac. eu puneam legume multe, cantitatea de legume era cam de 3 ori fata de cea de carne, ca si fiu-meu prefera legumele in detrimentul carnii. Si lasat la foc mic, macar 2-3 ore (se adauga cate un pic de apa ca sa fiarba, dar nu multa, numai cat sa nu se prinda de fund. Ma rog, eu o fac acum cu bere, si alcoolul se evapora la fiert, si da un gust misto berea, dar se poate si cu apa.). Un piure, niste orez sau niste paste fierte langa. Si gata. Chestia asta se si congeleaza foarte bine, nu isi pierde gustul, consistenta.

    Alta chestie: homemade fast-food, e mai simplu si mai rapid decat suna, si copiii is super fericiti, tu esti fericita ca nu o fi cea mai sanatoasa mancare, dar tot e mai bine decat KFC. De ex: piept de pui, taiat cubulete, sare si piper, dat prin faina, ou batut si pesmet, pus pe hartie de copt, intr-o tava, si bagat la cuptor. In maxim 30 de minute e gata, intre timp faci o salata, eventual niste cartofi. Sau „burger”: 500 gr carne tocata de vita, doua felii de paine prajite bine, asa, un pic sa se arda, ca sa dea gust de gratar, o ceapa, o jumate de ardei. Toci in robot painea, ceapa, ardeiul, amesteci cu carnea, condimentezi cu sare si piper, formezi niste chiftele mari gen burger si le prajesti in tigaie antiaderenta incinsa bine, fara niciun fel de ulei, cinci minute pe fiecare parte. O chifla, o salata langa, toata chestia dureaza sub 30 de minute.

  10. Un singur copil, dar pretentios cat pentru doi,trei… Nu consuma carne, nu mananca de la afterschool, asa ca ii dau si pachet pentru masa de pranz de acolo. Am gasit in timp cateva retete rapide, pe care le pot prepara dimineata, inainte sa plecam la scoala, ca sa i le pun gata fierbinti in termos.

    1. Peste: somon/dorada/pastrav facut simplu in tigaie, doar cu putina sare si nimic altceva. In 15-20 minute este gata. Alaturi mamaliga sau piure.

    2. Supa rosie (adica de rosii, dar lui ii plac pe culori supele, asa ca ma conformez): fierb orice legume am in casa (ardei, dovlecel, cartof normal, cartof dulce, ceapa, morcov, pastarnac, telina) intr-o oala. In alta fierb rosiile curatate de coaja si samburi (imi pregatesc de vara rosiile si le congelez in forme de briose, apoi le pun in pungi, Cand am nevoie, scot cate bucati imi trebuie si le fierb in putina apa pana se dezgheata si dau in clocot). Pasez totul impreuna, busuioc, cimbru, oregano si gata. Uneori ii fac crutoane in tigaie, alteori ii fierb paste pe care si le adauga in supa. Nu dureaza mai mult de 30 minute.

    3. Supa verde: fierb cartof, dovlecel, morcov, uneori si mazare, pana sunt aproape gata, in ultimele 10 minute adaug broccoli. Pasez, adaug chimen si gata. Maxim 25 minute.

    4. Supa orange: fierb orice legume am in casa, dar pun mai mult morcov si cartof dulce pentru culoare. Merge chiar si o palarie de ciuperca aici. Pasez si gata.

    5. Mancare de linte rosie: lintea inmuiata de seara, fiarta cu sare si un morcov ras, cand e fiarta adaug rosiile pasate si inghetate de la punctul 2 si la final cimbru. Merge si o ceapa tocata, daca nu se distinge prea tare printre boabele de linte. Cu mamaliga sau paine.

    6. Mancare de legume: tai cubulete (am un aparat special, o razatoare la care se pot taia cuburi foarte mici) orice legume am si la final adaug sos de rosii/bulion. Ca sa il conving sa manance toate legumele, i-am explicat ca gustul bun al mancarii este dat de toate legumele care fierb impreuna, si ca prin fierbere ele isi pierd gustul individual si au toate acelasi gust. Este la fel ca atunci cand pictezi si bagi pensula murdara in paharul cu apa si toate culorile se amesteca, nu se mai distinge fiecare. Explicatia asta a mers foarte bine si a acceptat sa manance tot 🙂

    7. Spanac: fierb spanacul separat si niste orez in alt vas. Cand sunt gata, pasez spanacul si adaug orezul peste. Dureaza 20 minute, este o mancare pe care o mananca de cand avea 8 luni. Obligatoriu cu mamaliga.

    8. Piure cu branza (aici este cu santaj pentru branza).

    9. La orice ora din zi, lapte cu paine/biscuiti/mamaliga.

    10. Salata de rosii cu ulei de masline. Castraveti cu sare. Alte legume crude nu.

    Ca sa imi fie usor, vara imi pregatesc legumele gata taiate si le pun in congelator: amestec pentru supe (orice legume, mai putin cartof maruntite la robot), dovlecei taiati cuburi, rosii curatate de coaja si samburi si pasate, ardei kapia, chiar si ciupercile, dupa ce ajung acasa de la supermarket le curat si le congelez, daca nu le folosesc pe toate odata.
    Trebuie sa adaug ca nu mananca doua feluri la o masa, mananca doar cand ii este foame si pentru ca este democratie si il intreb de cu seara ce vrea a doua zi de mancare, nu refuza ceea ce ii pregatesc.

    Multa bafta!

  11. Carla spune:

    Nu stiu daca se cade pentru copii, nefiind „politically correct”, insa mama avea o metoda buna cand eram eu studenta – de muuuult timp, adica,din era non-internet si non-mobile. Primeam de-acasa o geanta cu „bolovani”. Mama, cand gatea pentru ei acasa, imi punea si mie la concelator cateva portii. Astfel, cand mergeam acasa (cam odata la doua saptamani), primeam mancaruri multe si variate iar ea, saraca, nu mai trebuia sa-si piarda tot weekendul gatind. Si nici n-aveam teama ca se strica pe drum. Pana ajungeam cu pachetul la camin, numai bine se dezghetau. Desigur, pentru unele mancaruri nu merge (pilaf, de exemplu), dar pentru altele, poate-ar merge sa gatesti mai mult odata si sa pui jumatate la pastrare. Dupa un timp le scoti si hocus-pocus dezghetatus la microunde/cuptor/plita. Merge sigur pentru ciorbe, sosuri, sarmale, varza.

    PS. pls nu dati cu pietre. Doar relatez din trecutul meu, de acum ~20 de ani. Nu am copii, nu stiu daca e bine asa.

    • Carla spune:

      ah, n-am avut timp sa citesc comentariile anterioare. Vad ca nu-i asa un pacat sa congelezi mancare. Mai multe gospodine recomanda. Phiu…

    • Andreea spune:

      Paella de la Mega Image. cartofi wedges.de la Lidl niste noodles cu pui. in 10 de minute gata. si mancare de linte rosie 20 minute. gratar de curcan 10 minute plus o salata langa

  12. Cami spune:

    Ati incercat tartele sarate cu o salata alaturi? Eu ies din orice impas cu ele. De exemplu aceasta https://www.lauraadamache.ro/2016/10/tarta-cu-ton-si-rosii-cherry.html
    Are multe Laura Adamache. Si Lena de pe lalena.

  13. liliana spune:

    adevărul este că nu există mâncare ușor de preparat. toate necesită efort. chiar și o salată (dacă nu cumperi frunzele la pungă din market). acum. ca idee, cuș cuș dat prin blender și acoperit cu apă fierbinte. se face ca un piure. poți să-i pui ce-ți place ca și condimente. piept de pui la grătar, sau ciocănele de pui prăjite puțintel și o salată de care vă place. e rapid dar depinde când ajungi acasă și de dispoziția cu care ajungi.

    • mara spune:

      N-am niciodată dispoziție de gătit, pentru că nu mă atrage. Dar exersez cu mindfulness, m-a convins când am ajuns la un pasaj în care spunea că prin midfulness gătitul nu va mai fi perceput ca o corvoadă. No, sunt tare curioasă dacă-i așa. :))

  14. mara spune:

    Vai de capul meu câte recomandări! Dacă le încerc pe toate pot să-mi caut și job de bucătar! 🙂 Glumesc, dar hei, ce bucurie, mulțumesc, o să le iau la purecat în weekend. 🙂

  15. Diana spune:

    Eu gatesc la multicooker. Intreb diametral opusii ce ar dori sa manance, in sedinta, si nu ii las pana nu ajungem la ceva cat de cat comun, ca nu_s castigata la loz in plic. Daca nu intreb, la mine supa crema mancam toti

    • mara spune:

      Habar n-am ce-i aia multicooker, dar îmi pot imagina. 🙂 Aha, deci să pun piciorul în prag, ședință sau legume la cuptor (aia știu să fac, arunc tot ce găsesc în sertarele de jos într-o formă, pun brânză, citesc câteva pagini 20 de minute și e gata).

  16. DianaZ spune:

    Si acum niste retete cu adevarat simple :))
    *sos roșu cu carne gen ragu
    Jumatate kg carne tocata amestec porc vită se prajeste usor in tigaie cat sa se fie un pic rumenita, pui 2 cani apă, lasi sa fiarba pana scade apa si pui un borcan de sos de rosii cu legume, eu prefer napoletana de la lidl, e din gama bio dar decent la preț. Poti pune si un pic de vin, alte condimente, dar asta i baza. Il folosesc pt mancatorul de paste cu sos rosu, pt celalalt iau doar carnea cu o spumiera si o pun intre 2 lipii moi, adaug si cascaval ras si las 1 min in tigaia usor unsa cu ulei pana se topeste branza.
    Merge si cu alte garnituri.
    * paste cu ton
    O conserva mica ton in ulei se pune in tigaie si se caleste 1 min, adaugi putin usturoi si smantana dulce, condimente dupa gust. In 2 min e gata sosul, pastele cu ou fierb in 3 :)(o portie iese din o conserva mică)
    * orez turcesc
    Pui la inmuiat o cana cu orez spalat bine in prealabil, noi preferam jasmine. Dupa 30 min scurgi bine, pui in tigaia incinsa ulei, poti praji si o mana de fidea acum dar nu i musai, adaugi orezul si l prajesti 30 sec sa fie tot invelit in ulei, torni peste el 2 cani apa sau supa, cand da in clocot focul mic si fiert 10 min, pui un servetel bucatarie peste oala si apoi capacul. Dupa 10 min e gata. Nu uita de sare, orezul cere multicica.
    *Paste cu bacon prajit, sunt si mezeluri ok, o parte cu smantana si pt celalalt cu bulion.
    *Hamburger pui
    Carne tocata din pulpa pui, eu iau de la fragedo, amesteci cu putina ceapa tocata f marunt si condimente, o lingura sos rosii la o caserola carne. Formezi chiftele de dimensiunea chiflelor si le prajesti in tigaia grill sau in una obișnuită, se fac f repede, super gustoase mai ales daca pui si un ou ochi peste ele in chifla.
    In rest mai le dau rapid branzeturi, somon afumat cu castravete si crema branza, omleta, paine data prin ou, pasta de ton cu ardei, ceapă si maioneza …asta cel mare, cel mic nu se atinge. El e cu supe/ciorbe, fructe, smoothie uri de care cel mare…da, ai ghicit, nu serveste 🙂
    Atat mi a venit pe moment, spor la gătit, dacă ii implici si pe ei cu atat mai bine, al meu la 5 ani face cap coadă un tiramisu delicios, eu doar stau lângă si mi musc limba sa nu scot un „ai grija!”
    Ia încearcă cu Vera, o sa i placă. Succes la hranit mofturoșii!

  17. Dana spune:

    Oare n-ar merge sa discuti cu ei la fiecare inceput de saptamana o schita de meniu? Macar vreo 3-4 feluri asupra carora sa cada de acord si pe care sa le pregatesti in avans? Stabiliti termenii negocierii, fiecare face o lista de preferinte, si apoi cautati un numitor comun. Eventual sub amenintarea ca vor manca pilaf cu morcovi toata saptamana daca nu vin cu un plan viabil Ca sfat, eu iau saptamanal un pui rotisat de la supermarket, cu care fac de toate. A, si one pot pasta, macaroane la care pui toate ingredientele deodata in oala si sunt gata in 20 min.

    • mara spune:

      Tocmai am stabilit cu cel mare. Cea mică e în vacanță cu taxu, dar o iau și pe ea în ședință mâine.
      One pot pasta sună bine, nu știu ce gust are, dar sună tare bine.

  18. Carmen Stratone spune:

    Mâncare de făcut rapid și in cuptor: peste (lup de mare filetat in magazin la raionul de peste proaspăt) cu cartofi wedges făcuți in casa (sare, ulei de măsline și turmeric), băgate in cuptor in vase diferite; paste bolognese cu carne de vita tocata, ceapa, ardei, bulion, usturoi și pătrunjel, paste carbonara cu ciuperci, bacon și smântâna; cartofi franțuzești cu smântâna, brânza, unt și rozmarin, broccoli sotat in unt, vrabioara de vita macerata de la carmangerie de calitate, recomandata; fiecătei cu sos roșu și mămăliguța; gulaș de vita iar la desert brownie sau ștrudel de mere după rețeta lui Adi Hadean (testat, demențial)!

Lasă un răspuns