mama, tu ai fumat vreodată iarbă?
Dacă ai o relație deschisă cu copilul tău, așteaptă-te ca această întrebare să vină undeva în jurul vârstei de 12 ani. Și pregătește-te din timp.

Foto: Pixabay
La doisprezece ani, fetele din generația mea se jucau încă cu păpuși, iar băieții mai adunau surprize de gumă cu fotbaliști. Nici n-auziserăm de droguri, de iarbă și etnobotanice, de pastile sau de injectați. Trăgeam cu ochii la copiii mai mari care fumau și, undeva prin clasa a opta sau cel tâziu când ajungeam la liceu, încercam prima țigară și prima gură de alcool. Evident, părinții nu știau nimic.
La doisprezece ani copiii din ziua de azi sunt conectați la net, cresc cu YouYube, filme și piese muzicale în care, uneori, se vorbește pe față despre iarbă, marijuana și hașiș. Și atunci e firesc ca copilul să vină și să întrebe ce e una, ce e alta. Dacă ai o relație bună cu el. Dacă nu, el știind că e ceva interzis și cu care părinții n-ar fi sub nicio formă de acord, nici nu va îndrăzni să aducă vorba. Iar tu habar nu vei avea ce-l preocupă pe el în clasa a șasea.
– Mama, tu ai fumat vreodată iarbă?
– Da.
Nu cred că există un răspuns standard pentru genul ăsta de întrebare, dar cred că ceea ce răspunzi e bine să fie sincer. Sigur că n-o să le povestim copiilor totul cu lux de amănunte, la ce vârstă, când și unde, cu cine, cum ne-am ferit de părinți etc. Dacă n-ai încercat niciodată droguri, atunci e foarte simplu, răspunsul e “Nu” și ar fi bine să vă informați împreună despre droguri. Pentru că dacă nu îi oferi copilului un răspuns și nici nu ești dispus să învățați împreună, el va căuta în altă parte. Și poate îl învață chiar dealerul ăla cu atitudine cool, care mai apare pe la sfârșitul orelor câteodată, știi tu, bro, prieten cu fratele lu’ X, din clasa paralelă. Dar dacă ai experimentat în tinerețe și știi despre ce e vorba, firesc ar fi să recunoști și cu ocazia asta să și explici deosebirea dintre droguri ușoare și tari, despre efecte și dependență, despre ilegalitatea lor la noi în țară, despre provocări de gașcă, consum iresponsabil etc. Sigur că poți fi ipocrit și susține că nu te-ai atins în viața ta de droguri, dar vei fi mai puțin credibil când îi vei explica detalii. Însă orice poziție ai adopta, e bine să îi dai un răspuns care să-i satisfacă curiozitatea. Cel mai nasol pentru copii este când subiectul e tabu și părintele interzice fără să ofere niciun argument, nicio explicație.
– Dar de ce întrebi? Ai încercat?
– Nu.
Evident că nu trebuie să leșinăm sau să facem mare tărăboi în momentul în care copilul va veni cu întrebarea. Nu înseamnă nici că consumă, nici că ar vrea s-o facă. Cel mai simplu ar fi să și întrebăm, pe un ton calm și prietenesc, “Dar de ce întrebi? Ai încercat?”. Pentru că de cele mai multe ori, la vârsta asta nici n-au încercat, nici nu au de gând, pur și simplu au auzit pe undeva, pe net sau la copii mai mari, și sunt curioși. Dacă trece timpul, ajung adolescenți de 14-15 ani și încă nu au întrebat despre droguri, atunci e ceva dubios, ar fi bine să aducă părințiii discuția. În pubertate, acest subiect apare la absolut toți copiii, indiferent că vor consuma sau nu mai târziu. Toți au întrebări și nesiguranțe și e bine să le oferim noi răspunsurile, nu altcineva.
– La câți ani ai fumat?
– Eram majoră, în facultate.
S-ar putea să vrea să experimenteze mai târziu și să se intereseze când primesc permisiunea. S-ar putea doar să fie curioși la modul general. S-ar putea să pună întrebări punctuale – sau nu! Oricum, e bine să fim pregătiți pentru a face față discuției. Iar în cele ce vom discuta cu ei, e bine să atingem și punctele de mai jos:
• Tutunul și alcoolul sunt și ele droguri ușoare, doar că sunt legale. Dar și ele creează dependență.
• Toate drogurile au un efect plăcut. Este motivul pentru care îi tentează pe oameni și pentru care nici nu-ți vine să crezi că aduc cu ele și multe riscuri.
• Niciodată, sub nicio formă, droguri injectabile! Sunt cele mai periculoase, creează dependență extrem de repede și poți muri dintr-o doză prea mare.
• Ține-te departe și de etnobotanice și alte substanțe dubioase, sunt foarte periculoase și ele, unele sunt letale, nu tuturor li se cunosc efectele.
• Dacă vrei să experimentezi, nu amesteca niciodată drogurile, nu le lua cu alcool, că nu ai control asupra efectelor.
• Cu excepția tutunului și a alcoolului, drogurile sunt ilegale la noi în țară. Chiar dacă nu înțelegi la vârsta asta cât poate fi de grav, un dosar penal îți pune etichetă pentru toată viață.
• Orice-ar fi, poți să-mi spui, nu te voi pedepsi, te voi ajuta.
Dacă aveți preadolescenți în casă, informați-vă degrabă, ca să fiți o sursă bună și credibilă de informații pentru ei. Părinții care bagatelizează problema drogurilor, crezând că nu are cum să-l afecteze pe propriul copil, sunt în mare eroare. La fel și cei care le blamează, refuzând categoric să discute pe marginea lor. Majoritatea adolescenților din ziua de azi vor încerca să experimenteze mai devreme sau mai târziu o tigară, o bere, un cui. Dar nu toți vor face abuz dacă sunt corect informați în momentul în care testează. Să nu uităm că un copil echilibrat, crescut cu dragoste, atenție și încredere, care nu e nevoit să umple cu substanțe un gol interior, va testa eventual să vadă despre ce e vorba, dar nu va consuma în mod frecvent.
Aha, și la voi se discuta :))
Trebuie sa mai iesim. Eu sper ca am lamurit-o deocamdată… deși mă ia graza când mă gândesc la următorii 5 ani!!
:)))