o țară de bursieri

13 Responses

 1. Ady spune:

  Si mai sunt si scolile la care se trage ca boul in jug pt toate materiile. Am o colega care povesteste cum face fiica-sa proiecte si invata de-i sar capacele pt materii precum tehnologie, religie si mai stiu eu ce alte materii la care noi (35+) deschideam caietul cam de 2-3/luna sau nici atat.
  E complicat.

 2. Adriana B spune:

  Este de neimaginat ce se intampla. Ca sa fie poza completa (si ca sa intelegem la ce „ajuta” notele din ciclu gimnazial, pe langa chestia asta cu bursa), lipsa de interes / delasarea se manifesta (poate chiar mai mult decat la scoala generala) si la profesorii de liceu… si nu oriunde, chiar la cele „de top” (avem 2 cazuri in familie, unul la Lazar, celalalt la Sava). Altfel spus… este o mare pierdere de timp (exact in perioada cand, in alte sisteme mai avansate, se fac alegeri in ceea ce priveste domeniile studiate mai departe iar efortul depus este pe masura).

  In plus fata de problemele existente, copiii care intra in toamna in clasa a V-a vor fi afectati de instabilitatea si lipsa unei viziuni clare la nivelul celor care iau decizii (minister, institutul pt stiintele educatiei). Programa este mult intarziata (trebuia finalizata in octombrie, in acest moment este de abia in faza post-dezbatere publica). Planul cadru prevedea ca materia sa fie dimensionata luand in calcul ca predarea sa se poata face in 75% din orele alocate, astfel incat sa fie timp pt consolidare si recapitulare… iar la materiile de baza (romana si mate) propunerea cu care au venit arata (conform feedback-lui dat de profesori) exact pe dos. Nici nu stim ce mai urmeaza (daca va mai fi sau nu o alta runda de revizuire). Oricum e tarziu, este aproape imposibil sa poata tipari la timp manualele, vom lucra in continuare dupa auxiliare platite din buzunarul parintilor (unele prost structurate, sau continand informatie eronata).

  • mara spune:

   Anul trecut mi se părea că începuse să miște ceva spre o schimbare în bine în tot sistemul ăsta. Dar acum m-am dezumflat de tot, mi-am cam pierdut speranța. Oricum, am să încerc să nu mă mai enervez.

   • Adriana B spune:

    Noul planul cadru aprobat anul trecut avea „bube” evidente inca de atunci (eg. schimbarea nr. de ore alocate fiecarei clase… chiar sunt curioasa cum se va pune in practica, in conditiile in care sunt scoli unde se invata deja in 3 schimburi). De atunci, am avut 3 ministri diferiti, fiecare cu agenda lui (mai mult sau mai putin politizata). Una peste alta… e o varza totala. Motiv pt care noi am decis sa ramanem in sistem privat, sunt cateva avantaje care mai echilibreaza putin balanta (in avantajul copilului).

 3. Adrian spune:

  *Of course, și celălalt băiat al nostru e tot bursier, că doar se joacă împreună Counter-Strike.

  Bună de tot.

 4. michelle spune:

  Timp pierdut aiurea, carti carate aiurea, ore de stat intepenit aiurea in banci. Dupa care…aoleu! nu sunt elevii pregatiti! Acu’ vine faza cu timp si bani si nervi si lucrat suplimetar pt. meditatii. Iar stat pe scaun, indesat materie multa s.a.m.d. Si ne miram ca-s palizi, fara vlaga, si-i vede soarele din 2 in 3. Cel mai naspa e ca o sa le lipseasca basic-ul in orice domeniu cand vor sa treaca la lucruri mai serioase.

  • mara spune:

   Dap. Eu încerc să-i dau basicul acasă, cât pot și cât mă pricep (că nu le știu pe toate). Și înainte de examene probabil că o să băgăm meditații, să astupăm lipsuri, găuri și lacune și Dumnezeu cu mila.

 5. A.I. spune:

  Salut, Mara.
  Nu-i peste tot la fel.De exemplu, baiatul meu, care invata la un colegiu „de top” din Ploiesti, nu beneficieaza de bursa, desi a terminat cu 10 semestrul trecut(si in trecut,a mai avut media 10). Din cate am inteles eu, fondurile acestea provin de la primariile locale, iar la acest colegiu sunt foarte multi copii cu medii foarte mari si primaria nu poate aloca atatea fonduri. Drept urmare, s-au introdus criterii suplimentare, adica trebuie sa obtii premii la olimpiade, concursuri, cu alte cuvinte chiar sa fii exceptional nu doar silitor.
  .A.I.

  • mara spune:

   Pai, si e corect? Unii muncesc pe rupte si nu iau nimic, iar altii se trezesc bursieri din senin? Doar pentru ca Ploiesti nu e Bucuresti si iarna nu-i ca vara?

 6. deea spune:

  Daaaa, și al meu (ultimul an de liceu) a fost bursier practic toată viața. Deși el joacă mai mult World of Warcraft, se pare că efectul pozitiv e similar.

 7. mamaocupata spune:

  Acum stii, privind in perspectiva si cu alti ochi si alte planuri, nu stiu cum e mai bine
  n Olanda eu sunt cu ochii pe rezultatele la testele cito ca pe butelie, si are 6 ani jumatate doar. Pt ca toate conteaza si li se hotaraste viitorul la 12 ani, cand ei nu au destul discernamant si raspunderea eu o simt a mea. Ca se trezeste la universitate si vrea sa se faca zidar, fine for me, dar viceversa, din scoala de zidari la universitate e posibil, dar un chin.
  Si aici nu primesc nici un mesaj, nici macar pe asta prost. E ceva gen crema se alege singura. Well, slava domnului, e destept si se alege singur, dar nu mereu, unele invatatoare nu il motiveaza destul, etc. Nu zic ca raul e bun, dar uite ca nici binele nu e tocmai pe felie. Off

Lasă un răspuns