de ce nu sunt manuale în școli?

21 Responses

 1. oana spune:

  Sunt de acord cu tine si sunt in continuare in asteptarea unui raspuns de la director, inspectorat si minister. Ba mai mult, cel mic al meu face parte din celebra generatie a clasei 0, cei care in fiecare an asteapta sa se judece unii pe legalitatea unor licitatii. Anul asta au primit o parte din manuale chiar de la inceputul anului si am avut un moment in care mi-am spus ca mai exista speranta. Din nefericire era vorba de manualul de muzica si arte plastice. Evident ca nu au nevoie de mate, de romana, istorie sau geografie. Asteptam instanta sa se pronunte……In schimb este necesar sa cumparam auxiliarele…..pentru ca nu au dupa ce lucra. Grija mea e alta: daca acum in scoala primara o invatatoare este mai mult sau mai putin dispusa sa inventeze exercitii sau fisa pe care sa lucreze cu copiii, mi-e greu sa cred ca 14 profesori vor fi dispusi sa faca asta anul viitor, cand vor fi in gimnaziu si cand mi-e clar ca nu vor avea manuale. Nici macar din alea vechi. Si la fel ca tine m-am trezit vorbin singura. Ba chiar invatatoarea m-a incurajat, dar mi-a spus ca ea nu-si poate asuma o semnatura pe adresele pe care le-am facut. Anul trecut ministerul mi-a raspuns ca nu este nevoie de manuale, ca ele sunt doar o unealta de ajutor a profesorului, dar nu sunt indispensabile.

  • mara spune:

   O, nu sunt singura!! Ai scris deci la minister anul trecut si asta a fost raspunsul lor? Ar trebuie sa ne unim fortele, sa mai cautam niste parinti ca noi si sa incercam sa rezolvam problema. Poate daca am fi mai multi, ne-ar lua in serios…

   • anatati spune:

    Eu mă unesc. Îmi spui ce trebuie să fac sau ce idee de plan de bătaie ai. Și vreau să te anunț că dacă părinții se unesc problema se rezolvă. [O știu din proprie experiență: când Ministerul Justiției a vrut să dea o lege tâmpită care afecta activitatea traducătorilor, traducătorii s-au unit (inclusiv eu, activ chiar), iar proiectul de lege a fost retras.]

    Problema e că părinții NU SE UNESC! Pentru că-s niște oi proaste care tremură de frica învățătoarelor, a diriginților, a directorilor de școli și se tem de faptul că copilul lor va fi persecutat.

    • mara spune:

     Vai, tu, cum vorbesti despre ceilalti parinti. :))
     N-am niciun plan deocamdata, ma gandesc cum sa fac sa ajung la evenimentul asta, poate se discuta problema aici.
     https://www.facebook.com/events/1877895239111635/

     • anatati spune:

      Duc destule războaie personale cu școala. La ședința cu părinții ne-a spus învățătoarea că anul ăsta nu vor scrie prea mult la istorie și geografie, iar sâmbăta le va da să caute pe internet. Eu am rămas cumva fără reacție. Ceilalți părinți se uitau adulator. Eu i-am spus că nu sunt de acord, copiii nu au capacitatea la vârsta asta să caute pe internet și să discearnă informațiile corecte. Caută ei referate, dar pot fi scrise greșit, cu informații incorecte sau incomplete bla bla. S-au uitat toți ceilalți părinți fără reacție la mine. Siderați. Învățătoarea: „haideți, doamna Neamțu, că nu e chiar așa”.
      Anul trecut i-am scris că Alexei nu mai rezolvă temele care implică proiecte pe internet și o rog să nu mai dea teme care nu se pot rezolva fără ajutorul părinților.

  • Diana spune:

   Indispensabilele sunt auxiliarele editate de firme private care se îmbogățesc pe seama parinților.Ceea ce ma deranjează foarte tare este faptul ca li se îngreunează rău de tot ghiozdanele din cauza acestora!Nu înțeleg , de pilda , de ce nu se organizează licitații acum pt clasa cincea , șasea etc pt generația asta a primilor copii ce au urmat clasa 0.

  • O mica observatie: la clasa zero NU ar trebui sa existe manuale. Nici teme. Asa zice legea. In realitate, stiu prea bine ca, de fapt, clasa zero e un abuz inimaginabil la adresa copiilor si parintilor, cu excese pe toata linia: si la dificultatea de invatare, si la numarul temelor, si la banii ceruti pentru diverse chestii prin clasa. Si apoi ne miram ca elevii ajung sa respinga scoala sau sa invete prost, dupa ce le asiguram un start gresit.
   Cat despre numarul parintilor care indraznesc sa ceara socoteala scolii in cautarea normalitatii, confirm ca exista doar unul pe clasa. In extrem de rare cazuri, doi. E statistic demonstrat. Ceilalti ori baga capul ca strutul sub banca, ori il trag de haine pe parintele vocal ca sa stea jos, ori il ameninta/injura etc. Eu le-am vazut pe toate, din pacate…

 2. anatati spune:

  Hai că-ți explic cum stă treaba cu responsabilul de manuale dintr-o școală. Într-un liceu de mega-fițe, cam ca ăsta al vostru, doar că într-un oraș de provincie. Responsabilul e mama mea. Bibliotecara școlii.
  1. La clasele mici dacă elevii au manuale (vechi, nu noi că pentru asta noi nu s-au mai finalizat licitațiile – îi mulțumim și lui ponta pentru asta, dar și lui cioloș că n-a rezolvat-o prin miniștrii de resort aferenți) au pentru că învățătoarele sunt foarte grijulii. Le predau, le culeg cu atenție la final de an și le dau mai departe.
  2. Responsabilul cu manuale face comandă de manuale la inspectorat. Transmite listă cu manualele necesare și numărul în funcție de elevii înscriși. Manualele vin în proporție de 20% (la liceul de care vorbesc) și se împart într-un mod absolut discriminatoriu și preferențial: note, cunoștințe, nr de elevi în clasă care au deja din cele vechi primite în ultima zi de școală a anului anterior etc.

  Vina este tot a celor menționați mai sus.

  the end.

  • mara spune:

   Aha, multumesc pentru lamurirea punctului 1. 🙂 Acum trecem la urmatorul. :)))

   • anatati spune:

    Următorul e legat tot de punctul 1. Fiu-meu, de ex., a primit toate manualele. Vechi, dar a primit. Auxiliare trebe cumpărate pentru că manualele vechi NU SUNT ÎN CONFORMITATE cu program.
    Cele noi, netipărite din cauza licitațiilor SUNT în conformitate cu programa.

    Nu te distrezi deja? :)))

    • mara spune:

     Vrei sa spui ca nivelul cerintelor la examene este PESTE ceea ce ofera manualele actuale? Asta nu e cumva aberant și eventual ilegal? In felul asta am putea depune contestatie inca inainte sa dam examenele.

     • anatati spune:

      Nu știu dacă peste sau dedesubt, dar manualele vechi nu sunt în conformitate cu programa nouă. Alexei de ex la clasa a 3-a a primit manualele noi în luna mai a anului școlar în curs pentru anul respectiv. Inclusiv cele pe semestrul 1.

 3. Adriana B spune:

  Oana, la fel si la noi. Suntem clasa a IV-a. Lucram dupa auxiliare pt ca nu exista manuale (cu exceptia celor mentionate de tine, zau daca conteaza ca au manual la arte plastice). Iar la Istorie si Geografie au manualul in format digital atasat la auxiliar (nu stiu cum a fost posibil, asa au scos cei de la editura aleasa la noi).

  Nici nu vreau sa ma gandesc ce au fi la anul. Ca sa ne gandim la manuale. in primul rand trebuie sa avem programa finalizata (nu am vazut inca nimic publicat in acest sens, similar cu anii trecuti).

 4. ioanavoda spune:

  Ca responsabila cu manualele anul acesta, iti pot spune urmatoarele:
  1. In fiecare primavara se face un necesar de manuale la toate disciplinele, toate clasele. Pe tabelul pe care il primesc responsabilii de catedre/comisii sunt trecute editurile cu manuale aprobate, dintre care isi alege fiecare manualul pe care il considera cel mai potrivit. Centrul de manuale trimite manuale cum are chef…legea ii obliga pe cei de acolo sa trimita minim 10% din cat cere scoala. Si atat trimit. De multe ori nu trimit nici macar manuale de la editurile cerute, ci parca pun in pachete carti luate la intamplare. La noi la scoala anul acesta s-a gresit comanda la limba engleza, am facut sesizare, pana acum nicio reactie, de la 1 septembrie.
  2. Nu toate scolile au posibilitatea sa achizitioneze manuale din bugetul personal. Majoritatea primesc bani sa isi acopere cheltuielile cu facturile, plata personalului si un minim de consumabile.
  3. In legatura cu manuale de germana, de exemplu, si eu am o mare frustrare la capitolul asta, pentru ca nu sunt, nu se publica, nu se cauta sau nu stiu care e problema. Ideea e ca la primar nu prea sunt, si fi-miu cel mare face germana la scoala, dar manual n-are.
  4. Cat despre auxiliare, aici e foarte mult de vorbit. Daca e sa o luam pe aia dreapta, in manual nu sunt suficiente exercitii, si majoritatea manualelor (la cele noi ma refer in special) au caiete complementare. Daca invatatoarea/profesorul cer caietul manualului, eu zic ca e ok, pentru ca se lucreaza dupa aceeasi structura, cu aceleasi personaje (la engleza cel putin), e mai usor si pentru profesor/invatator si pentru copil. In mod normal, aceste caiete nu sunt sub nicio forma obligatorii. Invatatorul/profesorul poate face copii dupa ele daca vrea sa le foloseasca. Problema intervine cand scoala nu acopera costurile fotocopierii materialelor auxiliare (fise, teste, etc) si profesorii se trezesc ca trebuie sa le faca din fonduri proprii.

  Te rog sa ma crezi, Mara draga, ca niciunui profesor nu ii place sa ceara (bani, auxiliare, creta, orice). Daca am avea peste tot, in fiecare clasa, table interactive si internet nu cred ca ar mai trebui cuiva nici creta, nici fise, nici culegeri. Ma rog, parerea mea 🙂

  Si cred ca cea mai mare parte din vina o are Ministerul Educatiei, si mai precis cei care sunt in comisia de manuale. Aproba tot felul de manuale inepte, nu le verifica „la sange”, nu mai sunt conectati la realitatea de la clasa, si nu respecta termenele.

  • mara spune:

   Mersi de lamurire, treburile stau intr-adevar dupa cum le banuiam. 🙂

   Ioana, sunt sigura ca profesorilor nu le place treaba asta ingrata cu cerut manuale, culegeri, caiete, creta si alte prostii. Am vazut-o si pe fata dirigintei, aproape ca se codea sa ne spuna ca nu sunt de nici unele. Oricum, in general e o chestiune delicata asta cu banii si stiu si profii ca nu toti parintii stau pe roze. Maica-mea a fost profa la viata ei, asa ca incerc mereu sa gandesc si prin prisma cadrului didactic. Nu, nu-i acuz pe profesori de rea vointa, lucrurile sunt la nivel mult mai inalt. Dar asa cum noi, parintii, nu protestam, nici profesorii n-o fac. Tacit perpetuam si unii, si altii, aceasta mizerie din sistem si acceptam ca altii sa-si bata joc de noi.

   Nu stiu ce-i de facut, caut solutii in continuare. 🙂

   • ioanavoda spune:

    Crede-ma ca am tot cerut de la Centrul de manuale sa ne suplimenteze necesarul, pentru ca am anul acesta avem 6 clase de a 5-a si pur si simplu nu avem manuale la 4 materii pentru ei….am dat 1 la banca, si alea gasite cu greu. Se mai fac schimburi la „recartare” – adica scolile fac schimb intre ele cu ce au pe surplus, dar nu ajung…niciodata nu ajung. La noi la centru doamna responsabila a fost cica in concediu, de aia s-au gresit comenzile, iar cine a fost in loc nu si-a dar interesul nici cat negru sub unghie. Degeaba ne-am rugat la telefon, pe mail….nu ne baga nimeni in seama. Si nu stiu ce pot face, dpdv legal zic.

 5. Carmen spune:

  In Germania, copiii mei primesc manuale, dar la engleza se cumpata tot, adica se cumpara cartea + un caiet ajutator cu CD (1 CD audio sau dc mai pui 8 euro inca 1CD unde se poate exersa pe calculator). Pb mea cea mare e ca la ore nu fac ce e in manual. Copiii mei vesnic imprumuta carti de la biblioteca pt a-si face temele.

  • mara spune:

   Eu anul asta am refuzat sa cumpar orice culegere, manual, auxiliar, whatever. Copilul meu va invata strict dupa cartile primite de la scoala si dupa ce se preda la ora. Sa vedem ce se intampla.

Lasă un răspuns