lizoanca la 11 ani, de doina ruști

You may also like...

10 Responses

 1. Irina spune:

  din ce ai scris n-am dedus ca fetita cu pricina mergea la scoala.Iar faptul ca a ajuns sa se prostitueze tine de un numar complex de factori, lipsa ed. sexuale timpurii fiind unul din cei mai nesemnificativi, dupa parerea mea.Copilul avea nevoie in primul rand de o familie echilibrata.Si chiar si asa, sunt milioane de fetite care traiesc in familii dezorganizate care nu ajung sa se prostitueze, ci lupta cu conditiile in care s-au nascut si reusesc sa ajunga cineva in viata.Cu toata lipsa de ed. sexuala timpurie.

  • mara spune:

   Ei, desigur, e un caz extrem, nu toate fetițele de 11 ani de la tara ajung prostituate. Insa atat mama, cat si bunica ei au facut copii foarte devreme si fara a si-i dori. Tot din lipsa de ed. sex. (bine, asta nu voiam sa mai dezvalui, ca sa nu spun chiar tot. 🙂

  • mara spune:

   A, uitasem sa-ti raspund. Fetita mergea la scoala, dar dupa ce s-a anturat cu copiii mai mari, nu s-a mai dus. Ca era mai tentant sa frece menta prin crang decat sa se lase umilita ca are paduchi, ca nu invata bine, in general, nu era privita tocmai cu drag de profi si colegi, asa murdara si zdrentaroasa.

  • Nuschu spune:

   @Irina: e tare neadecvat sa spui despre o fetita ca nu se lasa batuta si "lupta" cu conditiile etc. Copiii nu au mecanismele de a lupta; ca sa duci o lupta, trebuie sa socotesti, sa discerni, sa stii unde esti si de unde trebuie sa iesi, eventual si unde vrei sa ajungi. Elementele astea se dobandesc fix atunci, pe parcursul copilariei, in raport cu interactiunile cu mediul, unde mediul inseamna conditii externe, conditii proxime, conditii proprii unei familii si inseamna interactiuni affective; inseamna raportarea la modele de viata. Si, inainte de toate, pentru a dezvolta aspiratii (caci pentru aspiratii luptam), copilul are nevoie de afectiune, de protectie, de relatii puternice de atasament.
   Evident ca mediul exista; insa depinde ce stimuli trimite el catre copil: familia inexistenta, ba chiar nociva – ce sa priceapa de acolo? Scoala si, probabil, comunitatea in care Lizoanca traieste – ostile. Fata a cautat acceptare si, poate, afectiune. Si le-a gasit pe malul apei, fara sa stie cum arata afectiunea, acceptarea, atasamentul in realitate. A gasit un mediu mai putin ostil decat acasa si in comunitate si I-a fost de ajuns.

  • mara spune:

   Ah, Nuschu, ce bine le-ai zis! Ai citit cartea?

 2. Am stat de vorba, la un moment dat, cu Doina Rusti, am cunoscut-o prin intermediul unei prietene comune. Autoarea a aparut cu interviu si in Ioana, dar n-am apucat sa-i citesc inca romanul, suna insa interesant…:)

 3. Ela spune:

  Buna! Scuze , fara legatura cu cartea , pisicu ce mai face? Asteptam vesti despre el! Numai bine!

  • mara spune:

   E bine, e bine. Mai pe tratament, mai pe lângă tratament… Mai facem regulat o analiză și constatăm că îi trebuie iar tratament…. Tratamentul fiind o alimentație specială, o conservă anume și numai aia, care conține niște chestii care-i scad ph-ul din urină. E ok. 🙂

 1. 15/03/2016

  […] Doina Ruști mi se pare foarte pricepută în a reda atmosfera unui loc, asta am observat-o și în Lizoanca, și în Manuscrisul fanariot. Nu e o carte ușor de digerat, dar eu cred că e un must read dacă […]

Lasă un răspuns